Blog

29 mart.
0

Voluntarii PNL Sibiu, acțiune de împădurire la Tălmaciu

Raluca Turcan, ministrul Muncii:

„O zi de primăvară în aer liber, între prieteni și cu gândul la natură – asta au pregătit pentru astăzi neobosiții voluntari PNL Sibiu, Echipa Galbenă, împreună cu Ocolul Silvic Tălmaciu și Primăria Tălmaciu.Nu departe de oraș, pe dealurile de la poalele Munților Lotrului, am participat la plantarea a 1300 de puieți de gorun și pin – parte dintr-o viitoare pădure care la rândul său va deveni parte din ceea ce România are ambiția să îndeplinească: 40% suprafață împădurită.Am avut astăzi alături sibieni al căror atașament pentru comunitate și pentru oamenii care trăiesc în ea a fost demonstrat nu o dată. I-am însoțit deseori în misiunile lor la instituțiile de ocrotire socială, în acțiuni de sprijin destinate persoanelor vulnerabile, în proiecte umanitare. “Fii bun ori de câte ori este posibil” – spunea cineva. Ei bine, este posibil mereu!”

Read More
22 mart.
0

Raluca Turcan și Daniela Cîmpean, în vizită la Casa Speranței din Moșna

Raluca Turcan, ministrul Muncii:

„Un semn că o faptă bună ți-a fost acceptată este că, în urma ei, continui să faci multe altele pe măsură. Am văzut un astfel de exemplu la Fundația Casa Speranței din Moșna, pe care viceprimarul Claudiu Catană și soția sa au preluat-o de la fondatorii germani și unde au creat nu doar un spațiu primitor pentru copiii încadrați în sistemul de asistență socială, ci și ceva mult mai important, de care cei mici nu beneficiaseră până să li se alăture: o familie strânsă și iubitoare.

Alături de președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, am discutat cu primarul din Moșna, Nuțu Dumitru, cu viceprimarul Claudiu Catană și cu soția sa despre obstacolele pe care Fundația le-a întâmpinat în sistemul de asistență socială și despre potențialele soluții de eficientizare a acestuia. Una dintre concluzii a fost nevoia de externalizare a serviciilor sociale astfel încât mai mulți copii defavorizați să aibă parte de copilăria pe care o merită – o copilărie asigurată din punct de vedere material și, chiar mai important, din punct de vedere emoțional.

M-a emoționat să văd dăruirea soților Catană față de copiii pe care i-au luat în grija lor și față de cei care au fost înaintea lor aici: din prima generație la a căror creștere au contribuit, peste 22 sunt acum integrați în piața muncii sau aflați la studii. Auzind acestea și observând atașamentul evident al celor din Casa Speranței, am convingerea că și cei 10 micuți aflați în prezent aici (dintre care 4 adoptați formal de familia Catană) nu beneficiază numai de copilăria pe care sunt îndreptățiți să o aibă, ci și de un viitor luminos în față.

Este necesar un efort comun al autorităților și societății civile pentru a multiplica exemplul Fundației Casa Speranței din Moșna și a oferi tuturor copiilor proveniți din medii defavorizate un context real de dezvoltare și o șansă la o viață demnă. Vizitele la astfel de instituții îmi întăresc speranța că vom reuși să atingem acest obiectiv, prin dovezi constante că există oameni cu adevărat speciali, implicați și interesați numai de bunăstarea copiilor noștri și cu un profund atașament față de cauza lor. Știu că împreună cu aceștia putem ajuta mai mulți copii să împărtășească zâmbetul Mariei, voioșia Nataliei, sclipirea din ochii lui Ștefan și fericirea de care au parte toți ceilalți copii de la Casa Speranței pe care ei au ajuns să îi numească frați.”

Read More
17 mart.
0

Ministrul Muncii, întâlnire cu reprezentanții sindicali din Uniunea TESA

Raluca Turcan, ministrul Muncii:

➡️ Când vorbim despre inechitățile din sistemul public de salarizare, un exemplu grăitor este cel al personalului tehnic-administrativ din sănătate, care include aproximativ 23 000 de salariați.

➡️ Am discutat astăzi, cu reprezentanții sindicali din Uniunea TESA din sănătate, despre discrepanțele salariale dintre această categorie de angajați și celelalte categorii de personal din sănătate. Le-am reconfirmat faptul că susțin includerea personalului TESA din domeniul medical în grila de salarizare a familiei ocupaționale în care activează – ceea ce nu se întâmplă în momentul de față – pentru a permite astfel recuperarea decalajelor atât în ceea ce privește salariile de bază, cât și așezarea sporurilor.

➡️ Propunerile sindicatelor în ceea ce privește reconfigurarea grilei de salarizare din sănătate vor fi incluse în varianta formulată de ministerul de resort, așa cum am procedat și în cazul celorlalte categorii profesionale. Noua lege a salarizării din sistemul public va reuni așadar propunerile Ministerului Muncii, pe cele ale ministerelor de linie și ale sindicatelor, cărora se va alătura expertiza internațională, cu indicatori de performanță obiectivi.

Read More
17 mart.
0

Întâlnire între Ministrul Muncii Raluca Turcan, și reprezentanții sindicatelor grefierilor

Raluca Turcan, ministrul Muncii:

✅ Salarizarea și pensiile de serviciu au fost principalele subiecte pe care le-am abordat astăzi, în cadrul discuțiilor cu reprezentanții sindicatelor grefierilor.

➡️ Pentru elaborarea unei legi a salarizării echitabile și unitare, care să includă și o perspectivă adecvată asupra sporurilor în fiecare domeniu de activitate, am demarat deja consultări cu ministerele de linie, printre care și Ministerul Justiției. Am stabilit, împreună cu reprezentanții sindicali, ca problemele semnalate în domeniul salarizării grefierilor să fie incluse în punctul de vedere unitar formulat de Ministerul Justiției.

➡️ Cu această ocazie, am reiterat principiile care vor sta la baza noii legi a salarizării din sistemul public:
🔵 Salariile de bază să fie raportate la nivelul de 2300 de lei;
🔵 Reconfigurarea grilei de salarizare, astfel încât salariile să fie motivante și în condițiile regândirii sistemului de sporuri;
🔵 Păstrarea sporurilor justificate și plafonarea lor la 20% din salariul de bază.

✅ În ceea ce privește pensiile de serviciu, am adresat reprezentanților sindicali invitația de a formula propuneri care să dea prioritate criteriului contributivității în stabilirea nivelului acestor pensii. Obiectivul nostru principal în domeniul pensiilor este să aducem echitate în sistemul public, or acest lucru presupune, evident, să intervenim și asupra pensiilor de serviciu.

Read More
17 mart.
0

Ministrul Muncii s-a întâlnit cu reprezentanții Federației Apă-Canal

Raluca Turcan, ministrul Muncii:

Am deschis astăzi seria discuțiilor cu sindicatele din diverse ramuri de activitate printr-o întâlnire cu reprezentanții Federației Apă-Canal. Vorbim despre un sector important, în care activează aproximativ 45 000 de oameni și care întâmpină dificultăți legate de insuficienta reglementare a acestui domeniu în sfera serviciilor publice, nivelul salarizării, condițiile de muncă.

Împreună cu reprezentanții sindicali, am stabilit să realizăm o evaluare a nivelului de salarizare al personalului din domeniu, astfel încât să identificăm modalități de motivare a angajaților. Am mai stabilit, de asemenea, să discutăm concluziile evaluărilor noastre și cu Ministerului Economiei pentru a găsi împreună soluțiile potrivite la problemele semnalate astăzi.

Obiectivul nostru este acela de a avea servicii publice de calitate, or acest lucru implică și o politică salarială adecvată, dar și capacitatea societăților cu venituri exclusiv private de a-și eficientiza activitatea și de a-și susține personalul.”

Read More
16 mart.
0

Ministrul Muncii, discuție cu atașații pe probleme de muncă din țările europene

Raluca Turcan, ministrul Muncii:

✅ Am avut astăzi o primă discuție cu atașații pe probleme de muncă din țările europene, reprezentanții Ministerului în cadrul misiunilor diplomatice din străinătate, pentru a ne asigura că sezonierii din România care doresc să muncească în alte state o vor putea face în condiții de siguranță și vor avea toate informațiile de care au nevoie.

➡️ Tocmai pentru a evita disfuncționalitățile din anii trecuți, la reluarea activităților sezoniere în țările europene, am demarat deja împreună cu Inspecția Muncii o campanie de informare cu privire la modul de recrutare, la condițiile de lucru și la drepturile pe care le au românii care lucrează în străinătate.

❗️Toate aceste informații pot fi consultate pe site-ul Ministerului Muncii: https://bit.ly/38CklWn

➡️ Vom încheia protocoale cu Ministerul Afacerilor Interne și cu Ministerul Transporturilor pentru a asigura accesul la informații nu doar online, ci și în zonele de tranzit – gări, aeroporturi, puncte de trecere a frontierei.

➡️ I-am îndemnat pe atașații de muncă să transmită constant informări cu privire la modul în care sunt respectate drepturile lucrătorilor români din țările în care activează, dar și la eventualele schimbări de legislație a muncii, pentru a-i putea informa în timp util pe cei care lucrează în țările respective.

Read More
11 mart.
0

Ministrul Muncii, întrevedere cu Ambasadorul Olandei la București

Raluca Turcan, ministrul Muncii:

✅ În Olanda sunt în jur de 70 000 de români care lucrează ca sezonieri, preponderent în domeniul agricol. Am discutat, în cursul întâlnirii pe care am avut-o cu Excelența Sa dl. Roelof Sander van Ees, ambasadorul Regatului Țărilor de Jos în România, despre oportunitățile și despre condițiile de muncă oferite acestora. Olanda asigură tratament egal între lucrătorii români și cei olandezi, iar facilitățile și drepturile de care beneficiază sunt aceleași.

➡️ De asemenea, am apreciat în mod deosebit disponibilitatea manifestată de Excelența Sa, în numele țării pe are o reprezintă, de a sprijini efortul nostru de integrare a persoanelor vulnerabile pe piața muncii. Din acest punct de vedere, programele de formare și calificare pentru persoanele vulnerabile, pe care Ambasada Olandei dorește să le susțină, pot însemna o șansă la un loc de muncă mai stabil și mai bine plătit pentru orice persoană aflată în nevoie.

➡️ De altfel, există deja o substanțială cooperare bilaterală dintre România și Olanda în domeniul pieței muncii și al ocupării, dar și în cel al securității sociale, pe care dorim să o continuăm cu proiecte comune ale instituțiilor în domeniu din cele două state.

➡️ Nu în ultimul rând, un domeniu important al colaborării dintre țările noastre, pe care l-am discutat cu Excelența Sa dl. Roelof Sander van Ees a fost cel al combaterii traficului de persoane. Preocupările noastre în acest domeniu vizează acțiuni comune ale ministerelor de resort din cele două țări, pentru a reuși împreună să prevenim acest fenomen, dar și să identificăm și să acordăm sprijinul necesar celor care devin victime.

Read More
11 mart.
0

Servicii urbanistice smart la CJ Sibiu

Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu:

🆒 Servicii urbanistice #smart la Consiliul Judetean Sibiu

🆕 Prin implementarea soluției Geographical Information Systems (GIS) pentru care am accesat #fondurieuropene vom avea o viziune clară și de ansamblu asupra teritoriului județului, iar locuitorii din #județulSibiu, firmele și utilizatori din administrația locală vor avea costuri reduse și operațiuni mult simplificate la serviciile urbanistice.

Două companii importante din domeniu și-au depus ofertele pentru realizarea sistemului informatic integrat – #hardware și #software:

🔹 ESRI Romania
🔹 Intergraph Computer Services

Mai multe detalii aici 👉https://www.cjsibiu.ro/…/Comunicat-licitatie-GIS…

Read More
11 mart.
0

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a purtat discuții cu Ambasadorul Germaniei la București

Raluca Turcan, ministrul Muncii:

✅ Forța de muncă sezonieră din România și creșterea gradului de ocupare prin adoptarea unor măsuri active au fost principalele subiecte pe care le-am discutat astăzi cu Excelența Sa dl. Cord Meier-Klodt, Ambasadorul Germaniei la București.

➡️ Am analizat împreună pașii pe care i-am făcut, în ultimul an, pentru a întări colaborarea în ceea ce îi privește pe lucrătorii din România care muncesc în Germania. Dorim să ne asigurăm și să îi asigurăm că drepturile le sunt respectate și că angajatorii, la rândul lor, își acoperă în mod corespunzător cererea de forță de muncă pentru activități sezoniere. Am demarat, încă de la începutul acestui an, o campanie de informare a lucrătorilor români care merg să muncească în Germania, astfel încât aceștia să cunoască atât condițiile de lucru și facilitățile pe care le au în țara de destinație, cât și criteriile pe care trebuie să le îndeplinească cei care intermediază angajarea. Informarea realizată din timp, dar și colaborarea strânsă cu partea germană, atât datorită Excelenței Sale dl. Cord Meier-Klodt, cât și responsabilului special desemnat în probleme de muncă în cadrul Ambasadei Germaniei la București, vor facilita considerabil accesul sezonierilor din țara noastră pe piața de muncă germană. De asemenea, am apreciat faptul că partea germană este preocupată să asigure, prin regulile impuse angajatorilor, condiții de muncă avantajoase și sigure pentru muncitorii români.

➡️ România a adoptat, pe toată perioada pandemiei, o serie de măsuri active pentru protejarea angajaților, măsuri care a făcut posibilă păstrarea a 1,4 milioane de locuri de muncă. Am profitat de discuția de astăzi cu Excelența Sa dl. Cord Meier-Klodt pentru a-mi exprima aprecierea față de colaborarea pe care am avut-o, în această privință, cu Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK). Experiența germană în ceea ce privește stimularea activităților economice afectate de pandemie și creșterea gradului de ocupare ne-a ajutat să adoptăm și în România măsuri cu efecte pozitive pentru piața muncii.

➡️ Una dintre aceste măsuri este timpul flexibil de lucru, Kurzarbeit, reglementare pe care am completat-o recent, împreună cu mediul de afaceri, pentru a o face și mai ușor accesibilă angajatorilor. Ținem la parteneriatul cu Camera de Comerț Româno – Germană și îl vom dezvolta în continuare, prin dialog transpus apoi în proiecte. AHK reprezintă nu doar o zonă de business, ci și una profund implicată în problemele societății românești și preocupată să furnizeze sprijin pentru dezvoltarea unor sectoare importante din societate: educație, formare, ocupare.

Read More
11 mart.
0

Daniela Cîmpean: CJ Sibiu a obținut finanțare UE de peste 1 milion de euro pentru condițiile de învățare ale copiilor cu nevoi educaționale speciale din zona Mediaș

Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu:

Consiliul Judetean Sibiu a obținut finanțare UE de peste 1 milion de euro pentru a oferi condiții bune de învățare copiilor cu nevoi educaționale speciale din zona Mediaș.

Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Mediaș va fi reabilitat, modernizat și dotat până în luna octombrie 2022.

Cei aproximativ 120 de elevi din clasele 0-VIII care învață în cadrul Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Mediaș vor beneficia de condiții de învățământ îmbunătățite, în urma implementării unui proiect al Consiliului Județean Sibiu.

Detalii: https://www.cjsibiu.ro/…/Comunicat-CSEI-Medias-semanre…

Read More
12369