Raluca Turcan, ministrul Muncii:

✅ Salarizarea și pensiile de serviciu au fost principalele subiecte pe care le-am abordat astăzi, în cadrul discuțiilor cu reprezentanții sindicatelor grefierilor.

➡️ Pentru elaborarea unei legi a salarizării echitabile și unitare, care să includă și o perspectivă adecvată asupra sporurilor în fiecare domeniu de activitate, am demarat deja consultări cu ministerele de linie, printre care și Ministerul Justiției. Am stabilit, împreună cu reprezentanții sindicali, ca problemele semnalate în domeniul salarizării grefierilor să fie incluse în punctul de vedere unitar formulat de Ministerul Justiției.

➡️ Cu această ocazie, am reiterat principiile care vor sta la baza noii legi a salarizării din sistemul public:
🔵 Salariile de bază să fie raportate la nivelul de 2300 de lei;
🔵 Reconfigurarea grilei de salarizare, astfel încât salariile să fie motivante și în condițiile regândirii sistemului de sporuri;
🔵 Păstrarea sporurilor justificate și plafonarea lor la 20% din salariul de bază.

✅ În ceea ce privește pensiile de serviciu, am adresat reprezentanților sindicali invitația de a formula propuneri care să dea prioritate criteriului contributivității în stabilirea nivelului acestor pensii. Obiectivul nostru principal în domeniul pensiilor este să aducem echitate în sistemul public, or acest lucru presupune, evident, să intervenim și asupra pensiilor de serviciu.