Raluca Turcan, ministrul Muncii:

✅ Forța de muncă sezonieră din România și creșterea gradului de ocupare prin adoptarea unor măsuri active au fost principalele subiecte pe care le-am discutat astăzi cu Excelența Sa dl. Cord Meier-Klodt, Ambasadorul Germaniei la București.

➡️ Am analizat împreună pașii pe care i-am făcut, în ultimul an, pentru a întări colaborarea în ceea ce îi privește pe lucrătorii din România care muncesc în Germania. Dorim să ne asigurăm și să îi asigurăm că drepturile le sunt respectate și că angajatorii, la rândul lor, își acoperă în mod corespunzător cererea de forță de muncă pentru activități sezoniere. Am demarat, încă de la începutul acestui an, o campanie de informare a lucrătorilor români care merg să muncească în Germania, astfel încât aceștia să cunoască atât condițiile de lucru și facilitățile pe care le au în țara de destinație, cât și criteriile pe care trebuie să le îndeplinească cei care intermediază angajarea. Informarea realizată din timp, dar și colaborarea strânsă cu partea germană, atât datorită Excelenței Sale dl. Cord Meier-Klodt, cât și responsabilului special desemnat în probleme de muncă în cadrul Ambasadei Germaniei la București, vor facilita considerabil accesul sezonierilor din țara noastră pe piața de muncă germană. De asemenea, am apreciat faptul că partea germană este preocupată să asigure, prin regulile impuse angajatorilor, condiții de muncă avantajoase și sigure pentru muncitorii români.

➡️ România a adoptat, pe toată perioada pandemiei, o serie de măsuri active pentru protejarea angajaților, măsuri care a făcut posibilă păstrarea a 1,4 milioane de locuri de muncă. Am profitat de discuția de astăzi cu Excelența Sa dl. Cord Meier-Klodt pentru a-mi exprima aprecierea față de colaborarea pe care am avut-o, în această privință, cu Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK). Experiența germană în ceea ce privește stimularea activităților economice afectate de pandemie și creșterea gradului de ocupare ne-a ajutat să adoptăm și în România măsuri cu efecte pozitive pentru piața muncii.

➡️ Una dintre aceste măsuri este timpul flexibil de lucru, Kurzarbeit, reglementare pe care am completat-o recent, împreună cu mediul de afaceri, pentru a o face și mai ușor accesibilă angajatorilor. Ținem la parteneriatul cu Camera de Comerț Româno – Germană și îl vom dezvolta în continuare, prin dialog transpus apoi în proiecte. AHK reprezintă nu doar o zonă de business, ci și una profund implicată în problemele societății românești și preocupată să furnizeze sprijin pentru dezvoltarea unor sectoare importante din societate: educație, formare, ocupare.