May be an image of one or more people, people standing, people sitting and indoor

Raluca Turcan, ministrul Muncii:

➡️ Ar fi greu să ne imaginăm viața noastră fără tehnologie și digitalizare, mai ales după un an în care criza sanitară ne-a forțat să regândim modul în care muncim și relaționăm, dar și accesul la serviciile publice, la educație sau sănătate. Conferința ”Women in Data Science” organizată în România de Asociația 360 cu sprijinul Universității Stanford, la care am participat astăzi, a adus în prim plan preocupările din spațiul public în ceea ce privește digitalizarea în România și m-am bucurat să constat că specialiști, decidenți și reprezentanți ai societății civile avem în comun acest obiectiv.

➡️ Ca ministru al Muncii și Protecției Sociale, sunt extrem de interesată de orice inițiativă care poate face munca oamenilor mai eficientă, dar și de orice demers care conduce la inovare și dezvoltare, la creșterea calității vieților noastre.

➡️ Din acest punct de vedere, pandemia ne-a adus un plus important: progresele pe care le-am făcut în digitalizare au fost mai însemnate și mai rapide decât toate rezultatele ultimilor 30 de ani la un loc. Iată câteva exemple din domeniul muncii și protecției sociale:
🔵 Cererile pentru toate măsurile de sprijin a angajaților și angajatorilor s-au depus în format electronic, prin intermediul platformei online aici.gov.ro;
🔵 Formularele pentru cele 180 de servicii și beneficii pe care le gestionează MMPS și instituțiile din subordine au fost integrate într-un singur site tematic pentru a facilita accesul cetățenilor: http://servicii. mmuncii.gov.ro/;
🔵 Bazele de date ale instituțiilor MMPS au fost interconectate pentru accesarea în timp real a informațiilor deținute de fiecare dintre acestea;🔵 Relațiile de muncă au fost simplificate prin introducerea semnăturii electronice în contracte;
🔵 Formarea profesională s-a putut desfășura on-line;
🔵 Au fost simplificate mecanismele de desfășurare a telemuncii.

🙌 Pentru digitalizarea Ministerului Muncii și a instituțiilor din subordine ne-am propus, pentru următorii ani, o investiție ce depășește 200 milioane de euro. Vom finanța, prin PNRR:
🔵 HUB-ul de Servicii Sociale (servicii on-line pentru solicitarea și plata beneficiilor sociale);
🔵 Digitalizarea ANOFM și ANPIS, precum și a agențiilor județene din subordinea acestor instituții;
🔵 Digitalizarea CNPP și consolidarea capacității instituționale de a gestiona procesele de evaluare și, ulterior, de recalculare a celor 5 milioane de dosare de pensii, multe dintre acestea fiind și acum în format ”dosar cu șină”.

✅ Tehnologia ne pune la dispoziție un volum fabulos de informații și date, dacă știm să utilizăm inteligent potențialul pe care aceasta îl are. Avem nevoie de specialiști în acest domeniu nou – experți accesare și evaluare date – o nouă profesie pe piața muncii din România, care are nevoie de reglementare. Ne propunem ca, împreună cu cele trei universități care deja pregătesc astfel de specialiști (Universitatea Tehnică București, ASE București, și Universitatea Tehnică Iași) să stabilim standardele profesionale corespunzătoare noii ocupații, cu atât mai mult cu cât există o mare cerere pe piața muncii pentru acest tip de profesioniști.