Programul de Guvernare al Partidului Național Liberal prevede creșterea finanțării publice pentru sănătate până la 6% din PIB și utilizarea eficientă a fondurilor europene alocate acestui sector. Programul PNL este singurul program realist și finanțabil, proiectele fiind deja negociate cu oficialii europeni.

Depășim împreună criza sanitară Sars Cov-2 și reclădim sistemul medical prin:
– Asigurarea managementului financiar, logistic și sanitar al tuturor resurselor existente și organizarea acestora în funcție de evoluția epidemiologică;
– Pregătirea logistică a distribuției vaccinului anti-Sars-Cov2 și implementarea unei strategii eficiente de vaccinare – primul trimestru din 2021.

Modernizăm sistemul medical din România la standarde europene:
– Creșterea finanțării publice pentru sănătate până la 6% din PIB;
– Utilizarea eficientă a fondurilor europene dedicate domeniului sănătății în perioada 2021-2027 în valoare de peste 4,6 mld.
– Finalizarea celui mai amplu program de dotare al spitalelor publice din România, derulat în 2020 prin POIM, cu 297 de proiecte în valoare de 1,3 mld. Euro;
– Dezvoltarea asigurărilor complementare şi suplimentare de sănătate cu creșterea fondurilor private ca sursă alternativă de finanțare.

Resurse umane
– Creștem numărul locurilor alocate diferitelor specialități la rezidențiat, astfel încât să fie asigurat necesarul de specialiști în domenii prioritare pentru păstrarea lor în țară.

Prevenția
– Extinderea serviciilor medicale de asistenţă medicală primară şi ambulatorie cu o creștere graduală a ponderii medicinei primare în cadrul bugetului FNUASS la 10% până în anul 2024;
– Încurajarea prevenției în sănătate prin campanii de informare a vaccinării și aprovizionarea sistemului sanitar cu vaccinuri;
– Extinderea programelor naţionale de screening și finanțarea acestora cu fonduri de la UE în domeniul bolilor cornice cu cea mai mare incidenţă.

Digitalizare
– Înființarea agenției e-Health care să coordoneze toate activitățile sistemului informatic din sistemul de sănătate;
– Optimizarea Dosarului Electronic de Sănătate și extinderea reglementărilor în domeniul telemedicinei.