Raluca Turcan, viceprim-ministru:

„Documentul premergător proiectului de apă și canal pentru județele Sibiu și Brașov a fost semnat astăzi, la Sibiu și reprezintă garanția accesării pana sfârșitul anului a nu mai puțin de 175 de milioane de euro. 290 de mii de locuitori din județele Sibiu și Brașov vor beneficia de rezultatele acestui proiect.Nivelul acesta de finanțare și responsabilitatea gestionării sumelor implică proceduri deloc simple și m-am bucurat să constat încă o dată seriozitatea cu care atât Ministerul Fondurilor Europene, cât și Primăria Sibiu, operatorul regional de apă și asociația de dezvoltare intercomunitară tratează acest subiect.

Calendarul imediat stabilit astăzi prevede declarații, decizii, hotărâri, analize și modificări care trebuie realizate până la 30 decembrie anul acesta, iar documentul semnat astăzi îmi confirmă nu doar că acest lucru este posibil, ci și că toate instituțiile se vor implica.Sibiul intră în linie dreaptă cu acest proiect, dar și cu cel similar pentru nordul județului. Ambele asigură condiții atât pentru dezvoltarea județului Sibiu, cât și a zonei municipiului Făgăraș din județul Brașov.Fondurile europene reprezintă o șansă reală de materializare a proiectelor de anvergură ale comunităților, iar ministrul Marcel Boloș este un promotor continuu al tuturor acestor avantaje.

I-am mulțumit și astăzi, personal și public pentru eforturile pe care le face. Aceleași mulțumiri le-am transmis și președintei Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, și primarului municipiului Sibiu, Astrid Fodor, pentru ritmul și strictețea pe care le impun instituțiilor din subordine în ceea ce privește atragerea de fonduri.Sibiul este unul dintre marii câștigători în ceea ce privește utilizarea banilor europeni, fie că vorbim despre infrastructura de apă și canal (proiectului de la Sibiu adăugându-se un prim proiect destinat nordului județului aflat deja în implementare, în valoare de peste 700 milioane lei și un al doilea care urmează a fi contractat până în decembrie), fie că discutăm despre infrastructura rutieră. Sibienii știu că autostrada Sibiu-Pitești a fost deblocată cu sume atrase – 875 de milioane de euro și că secțiunea 1, Sibiu-Boița, are un ritm de realizare îmbucurător, de altfel vizibil tuturor. Am încredere că și revizuirea studiului de fezabilitate pentru autostrada Sibiu-Făgăraș se va realiza în noul termen asumat și, cu un traseu lipsit de probleme, vor urma și investițiile Varianta Ocolitoare Sud Sibiu și Varianta Ocolitoare Mediaș.

În România, alte șase proiecte de apă, în valoare de peste 1,36 miliarde de euro, pentru 164 de unități administrative, vor fi semnate până la finalul anului.Banii europeni sunt șansa de a continua dezvoltarea și în condiții speciale precum criza sanitară, conditița fiind elaborarea de proiecte clare și asumarea cheltuirii oneste a banilor – ambele condiții întrunite la Sibiu.

Am certitudinea că vom reveni în curând la Sibiu pentru a iniția alături de Primăria Sibiu realizarea trenului periurban, asumat de cele mai puternice forțe politice din județ în urmă cu cateva luni.Scriem deja istorie cu aceste proiecte , cu cele de mai sus, cu cel al noului Spital Județean, cu multe altele, cu sumele pe care reușim să le folosim pentru dezvoltarea Sibiului și nu pot decât să sper că vom replica acest model peste tot în România.”