Siegfried Mureșan, europarlamentar PNL şi vicepreședinte al PPE:

Am spus astăzi în ședința Grupului PPE din Parlamentul European că victoria Maiei Sandu la alegerile prezidențiale este foarte importantă pentru Republica Moldova, dar și pentru Uniunea Europeană.

Maia Sandu, un candidat care face parte din familia politică a Partidului Popular European, un candidat pro-european, pro-reformă, pro-stat de drept a reușit să câștige împotriva președintelui actual al Republicii Moldova, un președinte pro-rus, pro-Putin, pro-Kremlin.

Rezultatul obținut de Maia Sandu este unul important și remarcabil. Este exact tipul de rezultat pe care am fi vrut să-l vedem și în Belarus și care a fost posibil în Republica Moldova weekendul trecut prin votul oamenilor.

Maia Sandu a câștigat împotriva tuturor celor care spuneau în ultimii ani că ea nu poate câștiga, că este prea slabă, că partidul pe care îl conduce este prea mic, că este prea inflexibilă, însă Maia Sandu le-a demonstrat tuturor că au greșit. Cu perseverență, a reușit să câștige alegerile prezidențiale.

Desigur, în Republica Moldova încă nu există un prim-ministru care să vrea să reformeze țara. Maia Sandu încă nu are nici o majoritate clară în Parlamentul Republicii Moldova care să o susțină. Dar un lucru este clar: să ai un președinte pro-european este o schimbare foarte mare pentru țară și este foarte important și pentru Uniunea Europeană ca în vecinătatea noastră estică să fie un președinte care vrea să lucreze cu Uniunea Europeană și să implementeze reforme.

Acesta este motivul pentru care mesajul meu pentru colegi a fost următorul: Putem face multe pentru Republica Moldova acum, putem să ajutăm. Trebuie să fim implicați. Comisia Europeană și Parlamentul European poate face mai mult și noi, Partidul Popular European, trebuie să fim principala forță care ajută la nivel european.

Luni, David McAllister, președintele Comisiei pentru afaceri externe, și cu mine am avut o reacție, care a avut un impact foarte bun în Republica Moldova. Împreună, Comisia pentru afaceri externe și Delegația Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Moldova, putem face multe lucruri în Parlamentul European în următoarele săptămâni și în următoarele luni pentru a ajuta Republica Moldova.

De aceea, trebuie să ajutăm, să ne implicăm, să conlucrăm cu președintele-ales al Republicii Moldova, care vine din familia noastră politică și care va aduce mai multă stabilitate în Vecinătatea estică imediată a Uniunii Europene. Aceasta este o veste foarte bună pentru noi și pentru Europa și este o înfrângere pentru Putin.