Premierul Ludovic Orban și ministrul Agriculturii, Adrian Oros, au avut consultări cu reprezentanții asociațiilor de legumicultori, mici producători și apicultori din România, pe tema problemelor și a soluțiilor de susținere a acestor sectoare.

Prim-ministrul a explicat că, în prezent, este permisă activitatea în piețele deschise și volante, iar măsura suspendării temporare a activității piețelor închise a fost luată din rațiuni de protecție sanitară a cetățenilor, îndeosebi a persoanelor în vârstă, cele mai expuse în acest context. Activitatea piețelor închise va fi reluată imediat ce condițiile epidemiologice o vor permite și în condiții de siguranță sanitară pentru cetățeni, a menționat premierul Ludovic Orban. ”Vă garantez deschiderea totală pentru găsirea de soluții rezonabile și pentru susținerea micilor producători români”, a subliniat prim-ministrul.

Un punct important al discuțiilor a vizat măsuri de compensare pentru pierderile suferite de micii producători din sectorul agricol din cauza COVID 19. Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a subliniat că micii producători din zootehnie, legumicultură și pomicultură vor beneficia de compensări în baza Măsurii 21 ”Începând cu 25 noiembrie, practic, peste câteva zile, vor intra în conturile a peste 120.000 de beneficiari din sectorul agricol aproximativ 150 de milioane de euro. Sunt fonduri binevenite pentru susținerea producătorilor români, greu încercați de criza provocată de COVID 19. De asemenea, modificăm prin ordonanță de urgență Legea 69 din 2016 privind achizițiile publice verzi, astfel încât achizițiile publice pentru nevoile locale să se poată face de la producători locali. Am gândit această măsură în sprijin micilor producători locali”, a precizat ministrul Agriculturii.

Dialogul între reprezentanții producătorilor locali și conducerea Ministrului Agriculturii va continua pentru găsirea cât mai rapidă și a altor măsuri de sprijin pentru agricultori.