Raluca Turcan, viceprim-ministru:

„La cinci luni de la semnarea, la Mediaș, a contractului de finanțare a Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată pentru nordul județului Sibiu, am avut o întrevedere cu primarul Gheorghe Roman, viceprimarul Christine Thellmann, cu vicepreședintele Consiliului Județean Sibiu, Vlad Vasiu și cu directorul operatorului Apa Târnavei Mari, Ioan Munteanu și colegii săi. Este esențial pentru construcția viitorului comunităților din această parte a județului, pentru cei aproape 100 de mii de locuitori, ca proiectul să fie implementat cu succes.

Am primit astăzi o confirmare în plus a seriozității cu care autoritățile locale urmăresc acest demers și mă bucur că am contribuit la deblocarea sa după o lungă perioadă în care documentația, culmea, aflată în formă aproape finală, a fost uitată prin ceva sertare ale unor foști miniștri sau funcționari. Împreună cu ministrul Fondurilor Europene, colegul meu Marcel Boloș, am reușit să impunem tuturor structurilor centrale ritmul pe care îl merită și pe care îl aștepta Mediașul în desfășurarea acestui proiect.

Volumul de muncă și răspunderea la această valoare, la aproape 150 de milioane de euro, sunt colosale și de aceea am convenit ca, oricând este necesar, cei implicați în proiect să folosească disponibilitatea pe care am demonstrat-o și să ne ceară ajutorul. Atât compania de apă, cât și Primăria Mediaș au garanția existenței fondurilor pentru acele componente care nu pot fi incluse în finanțare. Este și cazul localităților mult prea mici pentru a beneficia de bani pentru realizarea rețelei de canalizare.

Extinderea infrastructurii de apă și canalizare contribuie la dezvoltarea zonei și, la fel de important, are impact în conformarea acquis-ului de mediu. 2023 este anul din care S.C. Apa Târnavei Mari va crește gradul de conectare la sistemul de alimentare cu apă de la 74,5 % la 98,5% și pe cel de conectare la sistemul de canalizare de la 76,5% la 98,3%.”