Președintele Klaus Iohannis a avut o videoconferință cu prefecții pe tema gestionării epidemiei de COVID-19, alături de premierul Ludovic Orban, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătății, Dr. Nelu Tătaru, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.
Klaus Iohannis: ”Măsurile luate de Guvern, în urmă cu câteva săptămâni, pentru limitarea pandemiei de COVID-19 dau deja primele rezultate. Nu putem să spunem, din păcate, că am reușit să îngrădim pandemia, dar avem primele confirmări că măsurile care s-au luat acum câteva săptămâni bune au dat rezultate.Acum s-a luat al doilea set, s-a impus al doilea set de măsuri, fiindcă numărul de bolnavi cu cazuri grele a crescut prea mult.Aceste măsuri, care au fost stabilite și sunt în vigoare de la începutul acestei săptămâni, sunt măsuri care trebuie implementate ferm, corect, clar, și explicate. Mă aștept de la dumneavoastră, cei din Prefectură, cei din Poliție, Jandarmerie, să fiți foarte fermi. Să fiți foarte fermi, fiindcă aici nu este vorba de niște măsuri politice, ca să arătăm că știm ce vrem să facem. Aici este vorba de măsuri absolut necesare de sănătate publică și în joc este viața multor români.Știu că nu sunt măsuri populare. E ușor de înțeles că nimeni nu-i fericit dacă i se spune că nu poate să circule noaptea sau dacă li se spune părinților că școala se va desfășura on-line, dar aceste măsuri au fost discutate cu specialiștii, cu experții, și toată lumea a fost convinsă că fără aceste măsuri nu putem să mergem mai departe.Așadar, aștept de la dumneavoastră, de la toți, fermitate, claritate, implicare totală și o bună comunicare publică. Comunicați măsurile, comunicați ce se întâmplă, însă să nu deveniți sursă de știri panicarde! Ar fi o eroare fundamentală.”
Ludovic Orban: ”Vă reamintesc ultimele măsuri luate la nivel naţional: desfăşurarea cursurilor şcolare online, suspendarea pe o perioadă de timp a activităţii în pieţele care funcţionează în spaţii închise, restricţionarea circulaţiei pe perioada nopţii, folosirea sistemului de telemuncă şi decalarea programului de începere şi de finalizare a activităţii atât în instituţii publice, cât şi în zona privată.Aceste lucruri trebuie comunicate, trebuie explicate şi trebuie să ne asigurăm că cei care nu le respectă vor fi determinaţi să respecte aceste măsuri, pentru că toate sunt în interesul public. Aş pune un accent în această intervenţie a mea pe o solicitare către prefecţi: să responsabilizeze suplimentar primarii. Primarii sunt proaspăt aleşi, au depus jurământul, ei sunt oameni care se bucură de autoritate în comunitate şi trebuie implicaţi în acest efort al nostru de a opri pandemia.Primarii sunt singurii care pot să suspende o autorizaţie de funcţionare atunci când nu sunt respectate regulile de protecţie sanitară şi, totodată, trebuie să fie alături şi să susţină implicarea Poliţiei locale.Nu aveţi voie să fiţi obosiţi.Trebuie să fiţi mobilizaţi la maxim. Am convingerea că vom reduce numărul de infectări şi vom intra pe trend descendent pentru a putea începe să revenim uşor uşor la o normalitate”